Friday, January 22, 2016

pagi buat buku merah... malam terpaksa gugurkan

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Sudah 10hari berlalu.... baru hari ni tergerak hati ija nak kongsikan kesedihan yg ija alami dengan korang semua. Mungkin apa yg ija kongsikan ni...... sekurangnya korang sebagai wanita, isteri, bakal ibu dan seorang ibu dapat bersedia untuk menerima ahli org baru dalam keluarga kita.

Sakit, pedih, sedih.... bila ija kenangkan

Ala....

Bila org terbaca... mungkin mereka akan ckp... nak sedih apa... bukan x ada anak pun. Tapi org yg alami saja yg akan mengetahui.. yg rasai kesedihan. Lagi2 ija nantikan kehadiran org baru ni dekat setahun lebihtanya

Ceritanya bermula begini...

Ija start sakit perut dah hampir seminggu... ingatkan sakit perut tu disebabkan nak dtg bulan... sengugut bagai... tapi pelik le ... makin lama makin sakit kat bahagian abdomen atau pelvis  sehingga nak berdiri pun sukar apa lagi nak jalan. Tido lagi le  tak boleh mengering belah kanan. Sakit.... sakit.... sakit. Mual rasa nak loya pun ada.

Pada 13 /1/ 2016 pkl 4 subuh
Bangun slow g tandas.... waktu tu perut dah rasa sakit sangat.... tetiba persekitaran terasa gelap gelita..... ija pitam dalam toilet.... sempat le tido lena dalam toilet tu sampai pkl 5 lebih. Sedar2... terus kejut abg.. bg tau apa yg berlaku... cakp ngan dia sakitnya. Jom pagi ni kita g klinik... check nak tak? Ija x tahan sakit. Air mata mengalir laju waktu tu. Sementara nak tggu pagi.... ija tido2 ayam... tido x lena... mcm2 ija fikirkan .... ija ni kenapa????

Siang tu pkl 8pgi... kami pun gerak le g klinik 2 buah kereta...  satu kereta ija dan  abg 1 kereta. Abg fllow je kat belakang... takut apa2 berlaku ... tpi setiba kat KLINIK KESIHATAN KELANA JAYA... abg kena g kerja.. sebab dia x leh ambil cuti mengejut. Bos x berapa suka.

Ija hanya ditemani dengan anak no 3 je buat check masa tu, bila dah sampai kaunter ibu dan anak.. cakp ngan misi nak check yg pregnant boleh ke tak..kalau boleh nak buat buku merah sekali.misi tu jawab ngan nak je... siap bg tau patient ramai ye.... lambat sikit le kalau nak buat buku baru. Ala dah sampai klinik x kan nak balik kot disebabkan patient ramai.agak2 lah ye. Kita dtg pun sebab nak jumpa doktor... nak tau sakit apa. Sambil tunggu giliran sambil layan karenah si Ainul. yg x ada tmpt duduknya...sebab patient terlalu ramai.

Tunggu punya tunggu..... pkl 10 ambil air kemcing .... lepas tu nak kena tggu ambil darah lagi... pkl 12 debor2 ni.. tgk jam.... ambil darah x lagi... pkl 12.30 tengahari anak2 nak balik sekolah...fikir sapa yg nak ambil. Ingatkan dapat le belas ehsan misi tu... nak mintak ambil darah awal... masuk je bilik tu ckp ngan misi tu.. org lain yg jawab.. misi yg jaga kaunter tu yg jawab.. muka x pandang kita pun.... dia ckp lagi 3 org ...tggu dulu le.... ok..dia suh tggu kita tggu...

Tinggal kenangan


Pkl 1 br dapat ambil darah...

Lepas tu dia suh dtg petang untuk buat buku... ija ckp le ngan dia.. saya nak jumpa doktor..saya pitam kat umah.. badan lemah sangat....  mcm mana saya nak dtg semula???? Dengan muka marah dia layan kita... mcm tak suka cr kita. Bila dah buat buku.. jumpa misi..x jumpa pun doktor... diaorg bg appoiment lain untuk jumpa doktor dan scan. Sedihnya...balik dengan wajah kecewa. Perasaan ni hanya Allah je yg tahu.

Balik umah.... x anto pun anak sekolah agama.. mama betoi2 tak sihat. Call abg.. ajak dia g klinik mlam pulak... nk jumpa doktor gak...

Abg ajak g KLINIK KESIHATAN SG. BULOH..... bila sampai sana... doktor check... doktor tanya bila last period... ambil darah.. check air kencing..  yesss... yes.... yes... positif hamil. Hamil 5 minggu. Happy nya masa tu usah cakp le. Misi2 dalam bilik kecemasan pun peramah siap ucap tahniah. Tak macam misi kat KELANA JAYA....SOMBONG! DUK dalam bilik kecemasan Kena masuk air... dan refer ke HOSPITAL SUNGAI BULOH sebab doktor x tak pasti kita sakit apa... apendik atau hamil luar rahim... kena g hosp dengan naik ambulan. Masa tu pkl 9 malam..... perut usah ckp le..sakit lagi teruk... lagi2 doktor tekan.

Sampai hosp... naik kerusi roda diaorg tolak terus kewad bersalin dan naik ke tingkat 9 untuk scan bagai. Bila sampai tingkat sembilan... doktor scan..dalam kantung rahim x ada apa2... rupanya kandungan luar rahim. Doktor siap tunjuk lagi kandungan duduk kat tiub fallopio. Darah bleeding dengan banyak dalam badan. Doktor siap ckp... kena operation malam ni jugak kita tebuk sedikit untuk buang darah yg bleeding tu ye.. kalau idak nyawa ibu dalam bahaya.

Ya Allah....

Satu kejutan yg ija rasakan... bila doktor ckp.. kena operation malam ni jugak.

Kegembiraan yg seketika je ija rasai....


Dah le, Tak sempat nak mintak maaf dan ampun ngan suami, abh... adik beradik... mahupun anak2..sedihnya waktu tu. Mana tak nya.. handset pun kat luar ... kita dalam bilik..di pkaikan Kantung CAPD, baju putih nak g operation.. terus naik atas katil..dah nak kena tolak masuk bilik bedah.

Wajah org kesayangan.. tak habis2 muncul... mula le fikiran negatif timbul... siap cakp.. andai gurauan dengan mereka siang tadi yg terakhir.. maafkan aku..... sesungguhnya ija sayangkan kalian. Air mata bercucuran.

Pkl 10 lebih tandatangan surat... diaorg dah siap sedia nak tolak kita g dewan bedah...

Sampai sana... pakar bius bg penerangan.... mcm2 le yg dia cuba terangkan.... ija mengucap banyak2...selawat banyak2.....

Mereka bius ija sepenuhnya....

Tak tau le apa berlaku dalm tempoh pembedahan tu berlaku....

Sehingga sedar nama kita dipanggil2.... Ya Allah... syukur alhamdulillah.. aku masih bernyawa. Terima kasih ya Allah....
Dengan mamai2....khayal..... doktor biarkan seketika seblm misi tolak kita masuk ward tingkat 9 semula

Bila dah ok....

Misi tolak kita naik tingkat 9.. dan di ingtkan kena puasa 6 jam dan jgn bergerak.

Ija okey je. Apa yg ija mintak ngan misi. Saya nak jumpa suami saya.. boleh tolong call tak? Mujur dapat misi2 yg peramah... diaorg layankn aje permintaan kita.

Bila dapat jumpa suami.... leganya..... dapat menatap wajah org yg kita sayang. Tapi yg x best... abg terkjut.. dia pun kejutkan kita gak.. tetiba dia ckp... "sayang kena ceaser?" Aik biar betoi... doktor ckp nak tebuk je...

Waaaa... sedihnya..

Kejap je jumpa en.abg....  sebab anak2 dlam kereta

Pagi tu dh x leh nak tido... memikir.. mcm mana nak jaga ceaser ni.. aku x biasa. Pagi nanti nak tanya doktor lah.. nape kena ceaser?

Pagi tu tanya doktor... nape kena ceaser .... doktor bg tau ... nak selamat kan nyawa kita.. darah bleeding dah terlalu banyak..... kalau tebuk.. mungkin.... ...

Ya Allah......

Lepas operation..doktor suh duk hosp 3 hari... 48jam lepas operation kena ambil darah.. nak tgk ada lagi sisa kandungan ke tak?

Lama nak kena duk hosp.... rindu kat anak2 dah tak terungkap lagi.....

Alhamdulillh... hari sabtu..16/1 /2016

Doktor bg balik......

Tpi 25hb kena follow up kat hosp

Family dari perak pun mai.... cpt2 peluk diaorg lepas rindu.... balik sekali ngan diaorg.

La ni masa kita mcm mana nak berpantang ceaser
. nanti ija cerita ngan korang apa itu kehamilan luar rahim tu ye

Ok le.. ija stop sini dulu....

Akhir kata...wasalam...


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...