Friday, November 28, 2014

OMEGA GAURD MEMBANTU REDAKAN ASTHMA/LELAH

Assalamualikum...

Hari ni Ija nak share ngan korang Kaitan Omega GuarD dan Asthma hasil perkongsian dalam kelas Online malam selasa hari tu......






APA SEBENARNYA ASMA/LELAH NI?

- Sukar untuk bernafas
- Saluran pernafasan yang kronik dimana saluran menjadi sensitif
- Saluran pernafasan mengecut  dan membengkak





Asthma merupakan penyakit saluran pernafasan yang kronik, dimana saluran pernafasan tersebut menjadi sensitif kepda alergen (faktor persekitaran, makanan etc). ini menjadikan saluran pernafasan tersebut mengecut, bengkak dan mengeluarkan mukus apabila terdedah kepada alergen-alergen tersebut. Ini menjadikan penghidap asthma susah untuk bernafas apabila mendapat serangan asthma.

Mengikut sumber-sumber:-
10-20% kanak-kanak diserang asthma, diaorang akan sembuh bila diaorang semakin besar.
Dan ada juga yang kena asthma dari kecik sampai besar dan akan berterusan, jadi hendakla menjaga pemakanan untuk elakkan asthma.


APA PUNCA  ASTHMA/ LELAH?
  • Alahan dihidu seperti kutu habuk ( house dust mlte), debunga, spora kulapuk ( mould spores), epithelials binatang peliharaan
  • Udara sejuk melampau
  • bulu binatang
  • Merokok dan asap rokok, asap bakaran sampah
  • Selsema atau jangkitan sistem pernafasan
  • Tekanan Emosi
  • Senaman 
  • Salah satu penyakit keturunan

APA YANG MENYEBABKAN SALURAN PERNAFASAN ITU TERSEKAT?

Bila otot mengejang, saluran udara akan jadi sempit sekaligus menghalang pernafasan. Dan udara dalam paru-paru akan berkurangan. Jadi sebab pesakit boleh pengsan. 

Selain itu..... Kahak-kahak atau lendir yang terkumpul pun salah satu penyebab saluran tersekat. Otot yang mengelilingi saluran itu akan menguncup/menyempit dan menyebabkan saluran jadi sempit. Dari situ dada jadi sesak!

**Kalau budak-budak bila diaorang bernafas bunyi lain macam tu cepat-cepat cek ye.


CARA-CARA RAWATAN UNTUK KANAK-KANAK ASTHMA....

Jika  serangan ini berlaku semasa anak tidur, dudukkan anak dan sokong belakangnya dengan bantal. Anda juga boleh mendudukkan anak anda di atas kerusi dan lengannya diletakkan pada belakang kerusi supaya beban pada dadanya diringankan. Ini membolehkan otot dada mengeluarkan udara dengan lebih cepat.

Bertenang, keresahan hanya akan membuatkan anak anda lebih takut, cuba alihkan perhatian anak kepada benda lain. Miasalnya, menyanyikan lagu untuk membantu anak melupakan keadaan nafasnya yang berdehit.


TANDA-TANDA AMARAN AWAL ASTHMA ADALAH SEPERTI;-
  • Batuk yang kerap, terutamanya pada waktu malam
  • kehilangan nafas anda dengan mudah atau sesak nafas
  • Berasa sangat letih atau lemah apabila berjalan
  • Berdehit atau batu selepas senaman
  • Rasa letih, mudah marah, cepat marah, atau muram
  • Penurunan atau perubahan fungsi dalam paru-paru mengikut ukuran yang diukur pada meter aliran.
  • Tanda-tanda selsema atau alahan (bersin, hidung berair, batuk, kesesakkan hidung, sakit tekak dan sakit kepala
  • Masalah tidur

APA PRODUK SHAKLEE UNTUK ASTHMA/LELAH?

UNTUK KANAK-KANAK
  • Omega Guard
  • Meal Shakes
UNTUK DEWASA
  • Omega Guard
  • Vitamin C
  • B complex
IANYA BERFUNGSI

1) OMEGA GUARD
  • Mengurangkan keradangan di salur nafas
  • Meningkatkan sistem imun tubuh
  • Membantu menyihatkan paru-paru
  • Mengurangkan demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis,SLE (lupus erythemarosus)
2) B COMPLEX
  • Membantu pengeluaran antibodi
  • Membantu membersihkan ruang pernafasan
  • Bertindak sebagai anti-stress
  • Memelihara sistem saraf
  • Membantu pembentukkan protein dalam badan
3) VITAMIN C
  • Mengawal  pengeluaran histamin ( anti histamin )
  • Membantu  menguatkan sistem imun
  • Mempercepatkan penyembuhan tisu badan
4) ALFALFA
  • Kaya dengan klorofil yang membantu mengurangkan sakit resdung, eczema, allargy dan selsema



APAKAH MATLAMAT MERAWAT ASTHMA?

- Mengelakkan kemasukan ke hospital dan keperluan mengambil gas di kecemasan
- Mengurangkan dan mengelakkan ketidakhadiran ke sekolah
- Mengelakkan tidur yang terganggu
- Memberi peluang budak-budak asma mengambil bahagian sepenuhnya dalam activiti harian termasuk bermain, bersenam dan bersukan.


Alhamdulillah. .. harap info ini dapat membantu anda dan orang kesayangan anda.



Untuk Order secara online terus dari Shaklee anda boleh klik button "Order Now" dibawah....pembayaran boleh dilakukan menggunakan KAD KREDIT atau KAD DEBIT sahaja. Bagi pembelian menggunakan Direct Transfer melalui bank nak COD SHAKLEE dikawasan berdekatan AZLIZA SAHIN seperti Kelana Jaya, Damansara, Tropicana, Kayu Ara, Flora Damansara Kota Damansara boleh hubungi AZLIZA SAHIN.




"Dapatkan Produk Shaklee dengan harga yang istimewa sekiranya anda mendaftar sebagai Ahli/Pengedar Shaklee. Pelbagai keistimewaan yang bakal anda perolehi sebagai Ahli/Pengedar Shaklee. Berminat untuk mendaftarkan Ahli/Pengedar Shaklee boleh SMS/WHATSAPP saya di nombor yang tertera atau PM di Facebook saya."

Yuran Keahlian sebanyak Rm75 seumur hidup. 
(Termasuk Rm10 untuk penghantaran Kit Ahli)


Sebarang pertanyaan..... order, boleh hubungi:-
PENGEDAR SHAKLEE
SID : 927880
SMS / WHATSAPP : 0193036830
FACEBOOK : Azliza Ija
LIKE FB PAGES : Kedai Vitamin Damansara & KelanaJaya
BLOG : semestisihat.blogspot.com
EMAIL : azlizaija@gmail.com
COD : Kelana Jaya, Damansara, Tropicana, Kayu Ara, Flora Damansara & Kota Damansara
POS LAJU : SELURUH MALAYSIA

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...