Wednesday, October 15, 2014

SEJARAH AKU KENALI SHAKLEE

Assalamualaikum dan salam ceria buat pengunjung Semesti Sihat. Anda semua apa khabar, harap sentiasa berada dalam keadaan sihat walafiat hendaknya.

SEJARAH AKU KENALI SHAKLEE

Hari ni macam best je Ija nak kongsikan dengan korang semua macam mana ija ni boleh terjebak dengan DUNIA SHAKLEE sedangkan Ija tak tahu menahu pun apa itu shaklee. Teruk tak???? Mesti le teruk, sebab Shaklee ni dah lebih 50 tahun tapi Ija tak tahu ianya wujud.

Rasanya kalau ada yang post kat Fb pun Ija akan buat tak kisah je, jenis Ija kalau ingin kan sesuatu akan google dulu dan akan usaha dapatkan sendiri kalau tak boleh baru order online. Hish berlagak kan......... ada sekali tu kawan ija  (mamy Shaklee ku kini) tag kat kita CADANGAN SET BERPANTANG SHAKLEE kat kita...masa tu kita pregnant tp kita mesej baik-baik kat dia bagi tau " kita dah beli pun persediaan BERPANTANG, sorry ye bukan tak nak beli. Nanti kita nak beli kita bg tau ko ye..."lebih kurang gitu le kita mesej kat dia.... serba salah pun ada!!!! ( hati kawan kita kena jaga ). Betoi tak tipu kita dah pun beli SET AIR MANCUR ketika itu. sebab ianya lengkap ngan Pilis dan Param. Ija dari anak pertama, kedua guna yang tu termasuk anak ketiga dah guna produk tu, memang beli awal-awal supaya tak kelam kabut. InshaAllah anak ke Empat ada rezeki nak beralih arah ngan SHAKLEE pulak sebab ramai dah akui ianya TERBAIK dan KEKAL BERTENAGA, walaupun seminggu dalam pantang. Tu yang teruja nak mencuba.

Bila bermulanya detik-detik bersama SHAKLEE ni ye??

Ok kita nak cerita kat korang ni.... apa yang kita ingat le:-

Masa Pregnant 8 Bulan

Masa kandungan ija 9 bulan berat ketika itu 78KG, naik sebanyak 20KG tau dah le pendek gemuk dah macam ayam katek pulak bila berjalan....

BILA DAH BERSALIN....... sebulan pantang timbang berat turun sebanyak 12KG je. memikir ni badan berisi lagi baju kerja masih tak muat. macam mana nak kerja nanti. nak pakai baju apa???? hurmmm..... tak pe lagi sebulan boleh turun lagi ni...... cuba berfikiran positif. Sampai le hari 40 berpantang berat 3KG lagi turun, maknanya masa tu berat kita 63KG le try baju kerja masih tak muat dah macam sarung nangka je bila di pakai, sedihnya ketika tu hanya Allah yang tahu.... Apa lagi google dan terus mengoogle akhirnya terbaca le KURUSKAN BADAN BERSAMA SHAKLEE BAIK UNTUK IBU MENYUSU BAYI TIDAK MEMUDARATKAN BAYI, ramai gak yang komen positif malahan berkesan. Ketika itu terlintas le untuk mencuba HERB LAX. Apa lagi tanpa berfikir panjang kita mesej Mamy Shaklee kita ( Ida Rashid ) nak order HERB LAX kat dia.

Kurus tapi masih berlemak tepu
Esoknya barang yg kita order pun sampai kat umah. Kita pun mesej le tanya mcm mana nak makan.... tak sabar nak tunggu malam hari tau.. nak telan HERB LAX punya pasal. Hah sebelum tido kita telan le 4biji HERB LAX tu....... dia bg tau proses ambil masa 8 - 10 jam... esok pagi tak buang pun. Tipu le ni... tah apa-apa tah. Kita dah fikir bukan-bukan. Tak pe le kita tunggu lagi le............ Masa tengah duk masak untuk makan tengahari perut tetiba memulas-mulas sakitnya Ya Allah, mujur le masa tu dah nak habis masak. Cepat-cepat kita selesaikan memasak.... terus kita g tandas. Ambik ko.... memang TERBAIKLE......... buang habis. Perut ni terasa ringan je. Lega sangat.

Kita pun mesej le dia bg tau kat dia..... ubat ko tu berkesan le. Nyesal aku order sekarang, kalau aku tau dari dulu aku dah order, punya le aku duk tahan sembelit, takut-takut nak buang air besar masa pantang tau sampai kena guna ubat pam... nak teran takut jahitan terbuka. hah mula le tanya dia apa lagi yg bagus tuk kurus...... dia bagi tau LECITHIN. Kita Tak berani nak order Lecithin sebab anak ada G6PD... kepala otak ni mesti fikir semua soya tak sesuai untuk budak G6PD. Takut wey..... siapa tak sayang anak. dia ckp okle kalau tak nak. Tapi kita tak stop kat situ tau...... sambil menyusukan anak kita google lagi kebaikkan LECITHIN... baca komen-komen pengguna yang mana anak ada G6PD. ada gak yang ambil LECITHIN.... Kitapun mesej kat dia nk try le........

Dua hari lepas tu....LECITHIN tu pun kita terima... buat permulaan kita makan 2 biji je..... ambik ko berpeluh-peluh macam air kencing. Lepas tu kerap pulak tu ke toilet membuang air, KERAP KENCING dan BERPELUH salah penyebab BAKAR LEMAK berlaku Tapi kita tak risaukan yang tu, apa yg kita risaukan baby kita tu. kejap-kejap kita intai dia, okey ke tak? Alhamdulilah baby kita okey. Slow-slow kita upkan pengambilan LECITHIN dari 2 biji kepada 4 biji seterusnya 6 biji sehari, alhamdulilah baby pun serasi.  korang nak tau..... LECITHIN hari-hari kita makan, HERB LAX seminggu 2 kali je kita makan tau. kita sedar sebab kita menyusukan bayi, tak mahu memudaratkan dia.

60hari selepas bersalin........

Kita pun dah mula kerja kembali..... paling best baju kerja kita ngam-ngam je tau. tak pele janji boleh pakai kan. Nak buat baju baru membazir le pulak. Sebab masa tengah pantang sebulan tu kita dah antor notis berhenti kerja. Nak berhenti kerja kena ada notis 3 bulan awal... Jadi pakai le mana ada, pekakkan telinga apa org nak cakap. Ada gak dengor orang cakap Ija dah kurus, ada gak yang cakap berisi sikit le, tapi ramai yang cakap Ija dah kurus. Kat tempat Ija paling populor " mesin Timbang" sebab sebelum makan kitaorg mesti kena timbang dulu, berat dah 60kg masa tu. Biasa le kerja nurse mesti le penimbang berat benda paling wajib ada kat tempat kerja. Hari-hari timbang stress gak berat macam tu gak tak ada perubahan.... tapi peliknya, baju dan seluar makin longgar mungkin sebab kita makan LECITHIN tu yang SUSUT INCI. Pat yang paling susah dah tentunya tang perut, peha dan pinggul. Tu perlu ambil masa sedikit, semua ni x patahkan semangat kita untuk kurus.... setelah sekian lama amalkan shaklee ni berat kini 50KG. Lambat sikit turun sebab kita kuat makan dan suka makan malam. Makan sekali ngan En. Abg, Takkan nak biarkan dia makan sorang-sorangkan tak syok le.

Baju Hitam aku yang Terkini


Panjang ke kita bercerita? korang boring ke? Mana yang tak boring tu teruskan baca ye.......

SEBAB AKU MEMILIH SHAKLEE

Ni kita nak cerita macam mana kita sampai boleh  join BISNESS SHAKLEE......

Dah makankan.... mesti le berminat nak tau apa kelebihan kalau dah join ahli. Macam-macam kita tanya mamy kita ni tau...lagipun mamy kita ni rajin melayan kita... kawan baik pun. kawan masa kerja tol dulu... otak giler-giler, Dia berhenti kerja tol pun kami masih lagi berkawan rapat. Kaji selidik dia dulu pasal shaklee... rupanya atas dia ni adik dia. Masa tu pangkat adik dia ( Ajuya Rashid ) coordinator. Fuyoooooo orang berjaya atas dia rupanya. patut le dia pun berjaya gak. Dia lak pengaruh kita macam-macam  bagi tau itu dan ini pasal Shaklee ... semuanya baik-baik. .... sampaikan susah kita nak tolak... apa ubat guna-guna yang dia pakai ni sampai kita teringat-ingat. Dia bg tau.. kalau nak FREE MEMBERSHIP kena buat belian RM680 pos RM10 dalam satu resit. Kita pun kumpul order kat tempat kerja ramai gak le yang order sampai Rm800 belian tau. Alhamdulilah rezeki dah le free membership free pos lagi. Bermula le diri ini bergelar Shaklee Independent Distributor ( SID ) pada 31 MEI 2013 gitu le lebih kurang cerita dia hehehe....

Sebulan dua income tak banyak pun.... 2 angka je sebulan, cust tak ramai, baru nak jinak-jinak. nak share pun malu. Sampaikan Nany Ajuya bertanya ada masalah ke senyap je, kalau ada malasah Share ngan dia. Bulan ketiga apa pun tak dapat sebab malas buat. Nak tau tak sebab apa malas nak buat, otak fikir negatif tau. Korang tau x apa kita fikir...... nak tau tak??? Ala kang aku buat orang atas yang untung... sedangkan aku????  Rupanya tanggapan aku salah sama sekali............ tak.........  dalam Shaklee siapa yg berusaha dia boleh melangkah jauh. boleh potong orang atasan rupanya. Tak ada istilah goyang kaki. Bulan ke 4, apa lagi..... aku pun mulakan langkah satu persatu. pasang target.... akhirnya bulan ke 7 aku naik pangkat menjadi SUPERVISOR. Ni pun berkat dan pertolongan kembarku Fizah Sahin, sekarang dah jadi anak shaklee ku. Income dia pun dah banyak. Alhamdulilah..... rezeki anak-anak, rezeki suami, rezeki abah di kampung dan rezeki ku sebagai suri rumah. Apa paling happy aku mampu meneruskan salur kewangan kepada abah setelah 6 bulan tak bagi apa-apa pun. Dulu tak kerja nak bagi kat abah pun.... abah pun berat hati nak terima. sebab dia tau aku tak bekerja, sekarang duk rumah income 4 angka sebulan dapat le membantu suami dan sedikit perbelanjaan utk abah...... IJA SAYANG ABAH! Abah ni salah satu push factor untuk Ija berjaya dalam  Dunia Shaklee ni.......

TULANG BELAKANG KEJAYAAN AKU

Kembarku yg banyak berjasa dan membantuku

Push factor aku Untuk berjaya
Orang kuat yang x habis-habis bagi motivasi En.Abg dan kekuatan aku adalah anak-anak
KENALI SUSUR GALUR KU......YANG MEMBIMBING AKU UNTUK BERJAYA

BESTNYA GROUP DAN SUSUR GALUR Ija ni sebab semangat berpasukan ......tak kedekut ilmu. sentiasa ada kelas, hari-hari ade je kelas. siang malam pagi petang tak kira masa. sampaikan ke toilet pun boleh ikuti kelas bimbingan diaorang . punya le BEST. hehehe.... tau ke korang kelas apa tu??? tu le kelas WhatsApp group dan FB group yang mereka tubuhkan. terbaru ni GERAK GEMPUR BLOG # 3 bersama Master Nadiah 2 malam berturut-turut. Kelas luar dari on line pun diadakan, salah satu nya kami terjah ke rumah Master Nadiah untuk menuntut Ilmu.

Susur Galurku Dalam Dunia SHAKLEE

Masa Celebration Master Laila

Coaching Class kat rumah Master Nadiah

Okey le korang.... rasanya cukup sampai sini saja coretan ija. InshaAllah ada lagi sambungan tau. Sebab ija tak terjebak dengan LECITHIN & HERB LAX je... banyak lagi yang ija ambil dan amalkan antaranya Cadangan Set penyusuan, Set Kecantikkan, Satu Set Pencuci Muka Enfuselle. kini kami satu keluarga PENGGUNA TEGAR SHAKLEE. Benda baik buat apa kita simpan..... kita kena shaklee kan dengan semua.


Untuk Order secara online terus dari Shaklee anda boleh klik button "Order Now" dibawah....pembayaran boleh dilakukan menggunakan KAD KREDIT atau KAD DEBIT sahaja. Bagi pembelian menggunakan Direct Transfer melalui bank nak COD SHAKLEE dikawasan berdekatan AZLIZA SAHIN seperti Kelana Jaya, Damansara, Tropicana, Kayu Ara, Flora Damansara Kota Damansara boleh hubungi AZLIZA SAHIN.




"Dapatkan Produk Shaklee dengan harga yang istimewa sekiranya anda mendaftar sebagai Ahli/Pengedar Shaklee. Pelbagai keistimewaan yang bakal anda perolehi sebagai Ahli/Pengedar Shaklee. Berminat untuk mendaftarkan Ahli/Pengedar Shaklee boleh SMS/WHATSAPP saya di nombor yang tertera atau PM di Facebook saya."

Yuran Keahlian sebanyak Rm75 seumur hidup. 
(Termasuk Rm10 untuk penghantaran Kit Ahli)


Sebarang pertanyaan, pengambilan.... order hubungi;-
PENGEDAR SHAKLEE
SID : 927880
SMS / WHATSAPP : 0193036830
FACEBOOK : Azliza Ija
LIKE FB PAGES : Kedai Vitamin Damansara & KelanaJaya
BLOG : semestisihat.blogspot.com
EMAIL : azlizaija@gmail.com
COD : Kelana Jaya, Damansara, Tropicana, Kayu Ara, Flora Damansara & Kota Damansara
POS LAJU : SELURUH MALAYSIA

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...